helpdesk

voor erfgoed

Ik wil een game maken, waar begin ik?

1. Vraag je af waarom je een game zou willen maken. Wat is het doel dat je wilt bereiken? (nieuwe doelgroep, marketing, educatie?). Bedenk dat een game maken alleen meestal niet genoeg is. Nieuwsgierig? Lees dan hier verder.
uRule organiseert een workshop conceptontwikkeling om te leren waar je begint (en waar vooral niet). Of lees alvast de tips uit deze workshop.

2. Ga zelf gamen.

3. Ga op onderzoek uit: hoe doen anderen het?

4. Vraag anderen hoe zij het gedaan hebben.

5. Vraag je doelgroep wat ze leuk vinden en wat voor spellen ze spelen (en ga die dan ook zelf spelen).

6. Ga praten met een deskundige of met verschillende gamebedrijven - en dan gaat de bal pas echt rollen.

uRule organiseert naast de workshop conceptontwikkeling ook een workshop goed opdrachtgeverschap en een workshop businessmodellen.

 

 

Waar vind ik goede voorbeelden van games?

Bij inspiratie zijn verschillende voorbeelden op een rijtje gezet. 

 

 

Waar vind ik een gameontwikkelaar?


Er zijn ongeveer 150 bedrijven in Nederland die games ontwikkelen. Hieronder enkele kanalen die je kunnen helpen om het bedrijf te vinden wat bij je past.

De Dutch Game Garden in Utrecht is een broedplaats van jonge gamebedrijven. 

Een database van gamebedrijven uit heel Nederland kun je vinden bij EGG of op gamesindustrie.nl.

Een overzicht van leden van de Dutch Game Association geeft ook inzicht in welke gamebedrijven er zijn.

Daarnaast is het magazine Control een goede bron van informatie. Kijk bij hun specials over serious games.

 

Er zijn ook diverse gameopleidingen in Nederland. Zij kunnen bijvoorbeeld goed helpen bij onderzoek. 
- De HKU in Utrecht heeft een opleiding Game Design. Hier werken studenten voor een specifieke periode aan een opdracht. Vaak komen deze opdrachten van bestaande organisaties, instellingen of bedrijven. De studenten worden zowel technisch als creatief opgeleid, met de nadruk op creativiteit.
- De Universiteit Utrecht heeft een opleiding Applied Gaming. De studenten worden zowel technisch als creatief opgeleid, met de nadruk op techniek. Lees hier wat de UU kan betekenen.

 

 

 

Hoe werk ik goed samen met een gameontwikkelaar?

  • Probeer begrip voor elkaar te krijgen (opdrachtgever & gamestudio)
  • Probeer het gewoon! Proberen hoeft zeker niet altijd geld te kosten.
  • SPEEL!
  • ...en doe het samen.

 

uRule organiseert een workshop goed opdrachtgeverschap. Bekijk hier het verslag van een eerdere workshop over dit onderwerp en lees nog meer tips en ins & outs.

 

Hoe maak ik mijn game bekend bij het publiek?

 

Bij het ontwikkelen van een game wordt helaas vaak nog niet gedacht aan de promotie van de game voor publiek. En dat terwijl het publiek uiteindelijk is wat de game succesvol maakt. Neem dus in je begroting ALTIJD een flinke post op voor marketing en communicatie.
- Gamebedrijven hebben zelf soms kennis op het gebied van publieksbereik voor hun games, maar daar gebruik van. Zij gebruiken bijvoorbeeld een webtool om journalisten informatie te geven over hun activiteiten.
- Schakel voor de communicatie een expert in. Voor gamemarketing is echt andere kennis en expertise nodig dan voor de communicatie of marketing van een tentoonstelling, evenement of publicatie.

 

En verder
De NMV (Nederlandse Museum Vereniging) heeft een speciale website voor kinderen waarop musea informatie over hun game kunnen plaatsen. Neem contact op met Antoinette Beijnen voor meer informatie.

In Utrecht ontwikkelt Landschap Erfgoed Utrecht een nieuwe webportal met de naam UtrechtAltijd. Hier komt ook ruimte om games uit Utrecht een plek te geven. De portal is eind 2014 gereed.

 

 

Wat zijn goede businessmodellen voor games?
 

Er zijn wel meer dan 30 manieren om geld aan games te verdienen. Je kunt mensen laten betalen voor het spelen van een game, maar ook voor het gebruiken van specifieke elementen. Of je verdient juist door merchandise om je game heen. Hoe zorg je voor een passend model?

uRule organiseert een workshop businessmodellen en games om je daarbij te helpen.

 

 

Hoe kom ik aan geld om een game te ontwikkelen?

Er zijn verschillende manieren om aan geld te komen:

  • Je gaat op zoek naar een fonds dat geld wil geven.
  • Je gaat op zoek naar een regeling voor bedrijven van de rijksoverheid die je kan helpen.
  • Je maakt gebruik van de cultuurregeling van de provincie Utrecht (geld lenen tegen een voordelig tarief)
  • Je gaat crowdfunden.
  • Je vindt een investeerder. (niet makkelijk, maar niet onmogelijk).
  • Je hebt eigen kapitaal om iets te ontwikkelen.

Veel games worden gemaakt met een combinatie van enkele van bovenstaande mogelijkheden. Belangrijk is om eerst een goed businessmodel voor je game te ontwikkelen. Pas dan kun je gaan kijken wat voor jou de beste manier is om aan geld te komen.

Bekijk ook het overzicht uit de workshop businessmodellen games & erfgoed van 13 maart 2014.

 

Waar vind ik meer organisaties met info over games en erfgoed?


Het Nieuwe Instituut
Het Nieuwe Instituut ontwikkelt diverse activiteiten op  het gebied van E-culture. Ze bieden onafhankelijk en gratis advies over apps, games etc.

 

Erfgoed 2.0
Erfgoed  2.0 maakt onderdeel uit van de Stichting Erfgoed 30. Deze website omvat veel nieuws op het gebied van digitale media en erfgoed. Niet alleen informatie over games maar ook over bijvoorbeeld digitale ontsluiting van collecties of de inzet van social media.

 

DEN
Digitaal Erfgoed Nederland geeft op veel verschillende terreinen binnen de erfgoedsector informatie over technologie. Van digitalisering van collecties tot informatie over apps. Neem eens een kijkje op de site.

 

EGG (Expertise Centrum Games & Gamedesign)
Dit platform biedt hand-outs met tips voor het ontwikkelen van een game, gericht op opdrachtgevers. Daarnaast biedt de site een database met ontwikkelaars. Ook biedt EGG een uitgebreide leeslijst met tips voor bijvoorbeeld:
- onderzoek naar de doelgroep en het testen van games
- playsetting (spelvormen)
- onderzoek in de erfgoedsector
EGG is in 2012 gelanceerd is en een initiatief van HKU, TNO en TFI Utrecht. 

 

Economic Board Utrecht / Taskforce Innovatie Utrecht
Deze organisatie ontwikkelde het SEA project (Smart Experience Actuator). In dit project werden diverse pilots ontwikkeld voor games in erfgoed, toerisme en mode/retail. De bijbehorende publicatie bundelt de ervaringen en tips uit dit traject. In het traject is door de HKU de Game Scope ontwikkeld. Dit is een hulpmiddel dat je met een kritische blik laat kijken naar een bestaande game of een bestaand gameconcept. De Game Scope maakt deel uit van deze publicatie.
Neem contact op met TFI Utrecht voor een exemplaar.

 

 


 

Ik wil een app maken, wat nu?

1. Bedenk wat je doel is. Wil je mensen informatie bieden, iets laten ervaren, of eerder een route meegeven? Wil je daar geluid bij? Wil je dat mensen zelf informatie kunnen toevoegen? Bedenk dat alleen een app maken meestal niet genoeg is. Nieuwsgierig? Lees dan hier meer.
2. Kijk naar wat anderen hebben gemaakt en probeer dit uit. Daarnaast kom je te weten wat anderen fout hebben gedaan en wat bijgedragen heeft aan successen, zodat je goed geïnformeerd aan de slag kunt.
3. Bekijk of er al bestaande apps zijn die misschien precies doen wat jij al wilt. Soms zijn deze gratis, soms zijn het formats die je relatief goedkoop al kunt gebruiken.
4. Vraag anderen waarom zij iets gemaakt hebben of van een bestaande dienst gebruik maken.
5. Vraag je doelgroep waar zij behoefte aan hebben.
6. Ga praten met een deskundige of met een bedrijf wat een app voor je kan maken - en dan ga je pas echt aan de slag.

 

Tip
Kijk ook eens op de site van Het Nieuwe Instituut voor een overzicht van de mogelijkheden. De site waarnaar wordt gelinkt is van het Virtueel Platform. Dit is een van de organisaties die is opgegaan in Het Nieuwe Instituut. De informatie hierin is nog steeds bruikbaar.

 

Monumenten zichtbaar maken op een app, kan dat?

Ja, dat kan. Hieronder een tip voor een makkelijke en gratis toepassing waar je direct mee aan de slag kunt.

 

UAR
Deze mobiele architectuurapp van het Nederlands Architectuur instituut (NAi, nu Het Nieuwe Instituut), geeft aan de hand van tekst, beeld, archiefmateriaal en film informatie over de gebouwde omgeving en hoe zij er in de toekomst wellicht uit gaat zien. Gebruikers kunnen ook zelf informatie (tekst, foto) toevoegen. Ook een historische vereniging kan zo heel eenvoudig en zonder tussenkomst van een andere organisatie de monumenten in een plaats of streek in kaart brengen. Attendeer bewoners en bezoekers op de app en klaar ben je.
Info iOS / android / gratis downloaden / gratis informatie toevoegen

 

 

 

Hoe maak ik een speurtocht in mijn woonplaats?

 

Maak gebruik van Geocaching. Er zijn verschillende Geocaching apps beschikbaar waar je zelf een speurtocht op kunt plaatsen. Steeds meer gezinnen met kinderen, maar ook jongeren, gebruiken geocaching om een dag op stap te gaan voor een wandeling of een ouderwetse (en toch nieuwerwetse!) speurtocht.

 

 

 

Hoe maak ik een eenvoudige audiotour maken voor binnen of buiten?

 

Er bestaan verschillende toepassingen om een audiotour te maken. Als je een beetje handig bent kun je zelfs gebruik maken van gratis software. Wil je iets wat meer op maat is, maak dan gebruik van bestaande formats - die zijn relatief goedkoop en besparen je extra tijd en geld die je kwijt zou zijn aan het ontwikkelen van een compleet nieuwe app.

 

iWhisper
Deze app is geheel toegespitst op geluid en op wat je ziet in je omgeving. Gebruikers lopen door de stad en horen op basis van hun locatie verschillende audiofragmenten. Dit kunnen verhalen, liedjes, gedichten, informatieve fragmenten, en andere fragmenten zijn. De bedoeling is dat een gebruiker een interactieve ervaring op straat beleefd zonder op zijn scherm te hoeven kijken. Een gebruiker zal worden uitgedaagd om op zoek te gaan naar nieuwe fragmenten die zijn/haar fantasie stimuleren. Tegen betaling kan de content van deze app naar wens uitgebreid worden en aangepast worden aan een erfgoedlocatie.
Info iOS / android / download app gratis / content toevoegen betalen


iTour
Deze app biedt een platform om zelf vrij eenvoudig een audiotour te maken. 
Info iOS / android / download app gratis / download tours gratis of betaald / betalen voor ondersteuning

 

MuseumApp
Met de MuseumApp kun je interactieve tours over cultuur beleven met je smartphone. Deze tours worden aangeboden door verschillende musea en zijn nu samen gebundeld in een app. De tours bevinden zich zowel buiten op straat als binnen in de expositieruimtes van een museum. Navigeer van locatie naar locatie, ontdek culturele plekken in de stad en leer de verhalen achter de collecties kennen.
Info iOS / android / gratis downloaden / betalen om informatie toe te voegen

 

7scenes 
Dit internationaal georienteerde platform is ontwikkeld vanuit de Waag in Amsterdam. Het biedt op diverse manieren de mogelijkheid voor routes en games.
Info iOS / android / gratis download / betalen voor toevoegen informatie / gratis probeerversie

 

 

 

Ik wil bezoekers punten laten halen bij het bezoeken van locaties, hoe realiseer ik dit?

 

Kijk naar Foursquare. Dat is een bestaande app waarmee mensen kunnen "inloggen" op een locatie. Dit is gratis voor zowel organisaties als gebruikers. Kijk hier voor een toepassing van deze app bij een erfgoedinstelling.
Info iOS / android / gratis downloaden / gratis locaties toevoegen

 

 

Ik wil mensen informatie geven over mijn collectie, wat zijn de mogelijkheden?

Bekijk onderstaande voorbeelden om een idee te krijgen van wat er mogelijk is.

Rijksmuseumapp
Deze app is erop gericht om bezoekers meer te laten zien. Via de app krijgen bezoekers bijzondere verhalen en verrassende details over de collectie en de architectuur van het museum te weten. 
Meer lezen recensie Trouw
Info iOS / android

 

Touch van Gogh
Deze app is thuis en in het Van Gogh Museum in Amsterdam bruikbaar. Met de app krijgt de bezoeker nieuwe inzichten over de werkwijze van de kunstenaar.
Info iOS / android

 

 

Ik wil oude filmpjes laten zien via een app, hoe doe ik dat?

Vistory
Met deze app van Glimworm kun je oude filmpjes van je omgeving bekijken. Ook kun je je eigen foto's hierbij weer gebruiken. De films die via de app toegankelijk zijn afkomstig van Open Beelden, een open mediaplatform dat toegang biedt tot audiovisuele collecties die eenvoudig hergebruikt kunnen worden.
Info iOS / android / gratis downloaden / gratis informatie toevoegen

 

 

Mijn vraag staat er niet bij.

Mijn vraag staat er niet bij,
wat nu?

 

Neem contact op met projectleider Willemijn van der Vaart. Zij bekijkt of ze, eventueel samen met inhoudelijk expert Jeroen van Mastrigt, een goed antwoord op je vraag kan geven.