helpdesk

voor ontwikkelaars

Wat zijn erfgoedinstellingen?

Erfgoedinstellingen richten zich primair op het bewaren van objecten die onze geschiedenis vertellen. Daarnaast zorgen ze ervoor dat publiek die objecten kan zien en en er meer over te weten kan komen. Voor ontwikkelaars is de erfgoedwereld soms net zo lastig te doorgronden als de wereld van de ontwikkelaar voor een erfgoedorganisatie. Daarom een korte introductie. In de erfgoedwereld vind je grofweg de volgende organisaties:

 

Musea
Musea zijn een zeer diverse groep. Er zijn musea over de meest uiteenlopende onderwerpen. Het meest bekend zijn de kunstmusea. Ook bestaan er historische musea, wetenschapsmusea, zelfs musea over een specifieke gebeurtenis of locatie. Ze zijn er in alle soorten en maten, en kunnen gerund worden door professionals of (uitsluitend) door vrijwilligers. Sommige musea hebben een lokaal belang en andere kijken internationaal. Het maakt dus nogal uit met wat voor museum je aan tafel zit.

 

Archieven
Omdat Nederland een wet heeft die zich richt op het bewaren van officiele overheidsdocumenten, zijn er diverse archieven in Nederland. Vrijwel elke grote stad heeft een eigen archief en dat geldt ook voor elke grotere regio. Daarnaast is er natuurlijk ook het Nationaal Archief. In de archieven vind je niet alleen officiële documenten, maar ook foto's, brieven, en archeologische vondsten. Vaak organiseren de archieven tentoonstellingen, lezingen of educatieve activiteiten. De archieven worden gerund door professionals die vaak niet zonder de hulp van de vele vrijwilligers kunnen.

 

Historische Verenigingen / Heemkundekringen
Deze vaak lokaal of soms regionaal gerichte organisaties bestaan vrijwel altijd uit vrijwilligers. De leden zijn zeer geïnteresseerd in geschiedenis en doen vaak veel onderzoek naar de lokale historie. Verder organiseren ze bijvoorbeeld lezingen of tentoonstellingen. Actieve verenigingen werken vaak aan digitale ontsluiting van een collectie en soms zelfs aan digitale reconstructie van een oude binnenstad of aan de ontwikkeling van games. Ook worden eigen wandel- en fietsroutes ontwikkeld.

 

Wie werken in erfgoedinstellingen?

In erfgoedinstellingen zoals musea vind je vaak de volgende functies:

  • directeur: houdt zich bezig met algemeen beleid. In veel (kleinere) musea is de directeur ook conservator en/of curator en soms zelfs educatiemedewerker en/of communicatiemedewerker.
  • conservator: houdt zich bezig met de collectie en het beheer daarvan. Maakt soms ook tentoonstellingen van of over die collectie.
  • curator: maakt tentoonstellingen met een collectie.
  • ‚Äčeducatiemedewerker: bedenkt en organiseert educatieve projecten. Dit is vaak gekoppeld aan een specifieke tentoonstelling of collectiepresentatie. De educatiemedewerker maakt verschillende projecten voor de diverse doelgroepen.
  • communicatiemedewerker: bedenkt en organiseert alle communicatieactiviteiten. Zoals publiciteit over een tentoonstelling of speciale activiteiten.

Naast deze functies zijn de meeste erfgoedinstellingen georganiseerd als stichtingen. Een bestuur of raad van advies heeft bij deze stichtingen vaak de laatste (beslissende) stem als het gaat om strategie en ontwikkeling. Vraag altijd naar hun rol in het totale proces zodat je weet bij wie de beslissende stem in een traject ligt.

 

Hoe werk ik goed samen met een erfgoedorganisatie?

  • Probeer begrip voor elkaar te krijgen (opdrachtgever & gamestudio)
  • Probeer het gewoon! Proberen hoeft zeker niet altijd geld te kosten.
  • ...en doe het samen.

 

uRule organiseert een workshop goed opdrachtgeverschap. Bekijk hier het verslag van een eerdere workshop over dit onderwerp en lees nog meer tips en ins & outs.