inspiratie

Voorbeelden van relevante games of andere
toepassingen van gamedesign en -principes
voor erfgoed.

Games op locatie

Beestenbende

Beestenbende is een game voor gezinnen met als setting het rariteitenkabinet in het Universiteitsmuseum Utrecht. Het tovert de gewone bezoeker op speelse wijze om in een ware wetenschapper met oog voor detail en onderlinge samenhang van objecten in de collectie. In de game nemen twee teams het tegen elkaar op. Welk team helpt het beste de dieren in het kabinet die in de war zijn? De teams verzamelen bewijzen om de dieren te helpen. Daarvoor maken ze foto's van alle dieren en hun kenmerken in het kabinet. De teams spelen hun bewijzen tegen elkaar uit.
Gameontwikkelaar Hubbub (Utrecht)
Info speler leent ter plekke een device om te spelen / iOS

 

Eeuw van het Medicijn

Een spel over de geschiedenis van de farmacie, dat gespeeld wordt in de klas en op locatie en gebruik maakt van allerlei media: boeken, een digitale omgeving en objecten in het museum. De link verwijst naar informatie over het proces om dit spel tot stand te brengen. Met goede tips van ontwikkelaar en erfgoedorganisatie.
Gameontwikkelaar Fourcelabs (Utrecht)

 

Licht op Hout

In het Centraal Museum in Utrecht neemt een interactieve licht installatie bezoekers, letterlijk door 'het werpen van licht' op aspecten van een scheepswrak van een oud Romeins schip, mee in de geschiedenis van dit schip.
Gameontwikkelaar Monobanda (Utrecht)


Vango

Vango is een groepsspel dat wordt gespeeld in een museum. Verschillende teams kruipen in de huid van de curator en gaan onderling de competitie aan om de meest interessante tentoonstelling samen te stellen.
Gameontwikkelaar The Culture Games (Amsterdam)

 

WhaiWhai

WhaiWhai biedt een combinatie van reisgidsen en game aan voor verschillende steden in Italië. Je ontdekt op locatie in Milaan, Rome en Venetië verborgen plekken, en bijzondere verhalen.
Gameontwikkelaar LOG607 (Venetie)

 

Foursquare & History Channel London

Marketingactie van History Channel UK: Als je incheckt met foursqare bij verschillende Londonse monumenten krijg je informatie op je smartphone, een badge, korting en maak je ook nog eens kans op prijzen.
Info Foursquare (Utrecht)

 

History Channel/Museum of London: Streetmuseum Londinium

Ontdek het oude Rome met een app die met behulp van ‘augmented reality’ Romeinse situaties op locatie in London tot leven brengt.
Info gratis download voor gebruikers, iOS / Android, samenwerking History Channel en Museum of London


Lost in Time

Een combinatie van spel, film en een zoektocht door de stad en door de tijd. Beleef de stad op een unieke manier in een spannend avontuur op je iPad.
Info Speler leent ter plekke een tablet bij VVV of download de game op een eigen tablet / iOS

Gameontwikkelaar Tempeest (Utrecht)

 

Tips voor toevoegingen aan deze lijst? Neem dan contact op.

 

Deze pagina is een portal naar games in de erfgoedsector. De games zijn gesorteerd naar categorie, welke te vinden zijn in het overzicht hieronder. Klik op een categorie om meer te lezen en voor een link naar een volledig overzicht van games binnen deze categorie.

>> PROBLEEM: alles klapt tegelijk uit, en van de 'handleiding' word ik ook niet veel wijzer.

Games op locatie en thuis

Games die eerst op een locatie worden gespeeld en daarna thuis nog iets te bieden hebben werken vaak met een tool (ring, armband, creditcard) waarmee bezoekers op locatie informatie verzamelen die ze dan later thuis terug kunnen kijken of kunnen downloaden. 

 

HizzQuiz

Een game voor in het museum en thuis waarmee je de Gelderse geschiedenis op een nieuwe manier leert kennen: aan de hand van museumstukken uit de provincie beantwoord je vragen. Niet zeker over een antwoord? Verdeel dan je kansen en zet in op meerdere antwoorden! Voorkom dat je tegenstanders winnen, bijvoorbeeld door hun antwoorden te stelen! In deze erfgoedgame draait het om kennis, behendigheid, tactisch handelen en humor. De game is te spelen in diverse musea in Gelderland.
Info iOS / Android / web
Gameontwikkelaar Kamerblauwlichtgamestudio, Nomoremondays, Studio Rama en Suuske

 

Tips voor toevoegingen aan deze lijst? Neem dan contact op.

Games voor thuis

Tijdtripper en de Verloren Schatten van Utrecht

Tijdtripper is een serious game waarmee Het Utrechts Archief de collectie op een innovatieve manier kan presenteren. Het interactieve spel stelt de speler in staat de verhalen achter de collectiestukken te beleven en te beïnvloeden. Met een knipoog is de game een ode aan de point-and-click adventure. De uitdagende puzzelelementen en humoristische verhaallijn bieden Tijdtripper-spelers een goed half uur vermaak met inhoud.
Info Game werd ontwikkeld bij een tentoonstelling maar is nog wel online te spelen.
Gameontwikkelaar Monkeybizniz (Utrecht)

 

Museumkids

De Nederlandse Museum Vereniging heeft samen met musea diverse games voor kinderen tot 12 jaar gemaakt. Deze zijn verzameld in de website www.museumkids.nl. De games kunnen thuis gespeeld worden. Soms is er in het museum een verwijzing naar de game. 
Info sommige games zijn te downloaden op tablet
Gameontwikkelaar IJsfontein


Science Museum

Het Britse Science Museum biedt online verscheidene games aan die wetenschappelijke onderwerpen inzichtelijk maken. De games maken deel uit van de online-omgeving van het museum.
Info Engelstalig


Tate Kids

Het Tate Museum heeft diverse games voor kinderen gemaakt. Zo maken in Art Lab kinderen spelenderwijs kennis met de restauratie van schilderijen. Na het kiezen van een schilderij uit de gallerij, worden de verschillende stappen kort uitgelegd waarna de speler per stap 30 seconden heeft om het gekozen schilderij zo goed mogelijk te restaureren. In Art Detective leren kinderen spelenderwijs kijken naar kunst en leren ze meer over de achtergrond van (kunstzinnige objecten)
Info Engelstalig

 

Time Explorer

Het British Museum biedt op haar website een online adventure game aan over archeologie. Je gaat onder andere in het oude China, Rome en Egypte op zoek naar objecten om een tentoonstelling mee te maken.
Info Engelstalig

 

Tips voor toevoegingen aan deze lijst? Neem dan contact op.